1
Logo Assepoester Academy
1SELECT * FROM assepoester_flash WHERE content_id = '409' AND flash_type = '1' AND flash_im1 != '' AND flash_im2 != '' AND flash_im3 != '';

Mode A-Z
 

A-lijn: De naam zegt het eigenlijk al: een A-lijn loopt zoals de letter A. En dat betekent: boven wat smaller en wijd uitlopend aan de onderkant. Dat kan vanaf de schouders zijn, maar ook onder de buste. En welk figuur je dan ook hebt, de A-lijn flatteert in principe elk figuur.

Baljurk: heeft veel weg van de jurk van Alice in Wonderland: een nauwsluitend lijfje en een taille die enorm bol uitloopt. Ideaal voor vrouwen met lovehandles, dikkere billen en brede heupen.

Black tie: als de dresscode blacktie is, trek je de volgende kleding aan: een korte of lange avondjurk voor dames, eventueel een lange rok. Klein décolleté en halflange handschoenen. Voor heren een smoking.

Bolero: een heel kort jasje met lange mouwen, dat je bijvoorbeeld over een avondjurk draagt.

Charmeuse (textiel): lijkt op satijn, maar is stukken lichter en glimt minder

Chiffon (textiel): Een soepel stof die lijkt op zijde of nylon, maar gemaakt is van katoen, zijde of kunstzijde. Chiffon is bovendien een erg lichte stof, die tegelijkertijd sterk is. Chiffon wordt ook vaak gedrapeerd.

Cocktailkleding: de dresscode cocktail houdt in dat je gehuld in een korte cocktailjurk op komt dagen. De cocktailjurk is eigenlijk de korte versie van de avondjurk en ook wat minder formeel. Dat houdt ook in dat je helemaal uit mag pakken in diva-stijl!
Onder cocktail kleding voor heren wordt meestal een donker pak of smoking verstaan.

Coupeuse/naaister: reddende engel van de bruidsmodezaak.

Damast (textiel): een weeftechniek, waarbij tekeningen aangebracht worden op een achtergrond van dezelfde kleur. De tekening is daardoor slechts vanuit een bepaalde hoek goed te zien. Vroeger verstond men onder damast altijd een zijden stof die geweven was met die techniek, maar tegenwoordig kan damast ook gemaakt zijn van katoen, wol, linnen, halflinnen en kunstzijde.

Dresscode: kledingvoorschrift, dat meestal voor een feest of feestelijke gelegenheid wordt voorgeschreven. Voorbeelden van dresscodes: cocktail, tenue de ville, white tie of black tie.

Empirelijn: belijning die uitloopt aan de onderkant, maar die een hogere taille heeft dan de A- of prinsessenlijn en daarmee een heel kort lijfje. Bovendien valt de empirelijn wat rechter naar beneden, waardoor je langer lijkt. Dit silhouet is vooral geschikt voor vrouwen met een normale tot grote boezem en een niet duidelijk zichtbare taille.

Halter: een mouwloze top met bandjes die de schouders en (een deel van) de rug bloot laat.

Haute Couture: het hoogtepunt van mode, ontworpen door modeontwerpers die voor een selecte markt werken. Er worden slechts één of soms enkele exemplaren van de kledingstukken gemaakt, die op maat worden gemaakt voor de drager ervan. Alle couturestukken worden dan ook met de hand gemaakt van de fijnste stoffen en met gebruik van de meest verfijnde technieken. Dit is dan ook het verschil met de zogenaamde prêt-à-porter of confectiekleding, mode die gewoon klaar is om te dragen, dus niet op maat.

Kant (textiel): een artistiek weefsel gemaakt van draden. Linnen, katoen, zijde of zilver- en gouddraad zijn de materialen waarmee gewerkt wordt.

Little Black Dress: avondjurk of cocktailjurk, vaak kort, die in 1920 trendy werd dankzij Coco Chanel. Wordt ook wel aangeduid met de afkorting LBD. Onmisbaar in de garderobe van elke fashionista.

Maid in Arnhem Collectie: de hipste collectie met bruidsmode, avondmode en galamode out there! Trendy, betaalbaar en écht Hollands! Exclusief te koop bij Assepoester Feestkleding.

Marc Jacobs: Amerikaans modeontwerper die in 1997 aan de slag ging als Artistic Director bij Louis Vuitton.

Mousseline: een zachte stof, gemaakt van geweven katoen, zijde of wol.
Nauwsluitende belijning: Wie voor een jurk met een klassiek silhouet wil gaan, kan het beste een nauwsluitende bruidsjurk kiezen. De jurk volgt je lichaamsvormen van boven naar beneden. Het is een hele simpele pasvorm, maar ideaal voor de bruid die haar (afgetrainde) lijf wil tonen aan de bruiloftsgasten. Want haar staat een nauwsluitende belijning vaak very sexy!
Organza: mousseline, maar dan iets gesteven. Rokken die veel lagen hebben, worden vaak gemaakt van organza.

Pailletten:
Prêt-a-porter / confectiekleding: kleding die aangeboden wordt in afgewerkte staat en in standaard kledingmaten. De collecties voor confectiekleding worden elk seizoen door de modehuizen voorgesteld tijdens een zogenaamde "modeweek". Deze wordt gehouden in een bepaalde stad, en dit tweemaal per jaar. De prêt-à-porter is vaak een vertaling van de haute couture naar het dagelijkse leven: lange avondjurken, met soms extravagante details en stoffen worden als het ware 'draagbaarder'.
Prinsessenlijn: Laat je niet in de war brengen: de prinsessenlijn is hetzelfde als de A-lijn. En dus even prettig voor je figuur.
Ruches:
Satijn: een weefsel in satijnbinding. De satijnbinding (of atlasbinding) is een weeftechniek, waarbij de kruispunten van de ketting- en inslagdraden gelijkmatig verspreid liggen en bedekt worden door de inslagdraden. Met deze techniek kunnen garens heel dicht op elkaar geweven worden, waardoor het weefsel soepel wordt. De onderkant is dof, maar de bovenkant is glanzend door de losliggende inslagdraden. Dit geeft het weefsel een luxe uitstraling.

Shantung: voelt als ruwe zijde en is dan ook gemaakt van een wilde soort zijde.

Sluier: dunne doek die gebruikt wordt om het gezicht of een ander lichaamsdeel te bedekken. Sluiers worden vaak gedragen op bruiloften.

Stola: een soort sjaal die om de schouders wordt gedragen. Doet denken aan een cape.

Strapless: een top zonder bandjes. Daarbij worden de armen, hals en schouders bloot gelaten.

Tafzijde (textiel): dicht zijdeweefsel

Tenue de Ville: de dresscode Tenue de ville betekent letterlijk stads kleding. Dat wil zeggen nette kleding voor overdag (geen avondkleding). Voor dames: een mantelpakje of een geklede jurk, met panty of kousen (geen blote benen) en eventueel een hoed. Maar een mooi broekpak mag ook.

Tule (textiel): een stof met een mazenweefsel; het is een belangrijk gedeelte van meterkant. Tule is verkrijgbaar in verschillende fijnheden, van jute-achtig lint tot zeer fijn gaas. Tule is zeer geschikt voor bruids- en avondmode, vanwege de doorzichtigheid.

Vera Wang: Amerikaans modeontwerpster, wordt als Godin van de bruidsmode beschouwt.

Vogue: De Bijbel van modeland. Modemagazine dat in verschillende landen uitkomt. De Amerikaanse Vogue is het meest populair, met de roemruchte Anna Wintour aan het roer.