0
Logo Assepoester Academy
0SELECT * FROM assepoester_flash WHERE content_id = '407' AND flash_type = '1' AND flash_im1 != '' AND flash_im2 != '' AND flash_im3 != ''; FILEDOESNOTEXIST

Wie werken er in de mode?

Zij maken de mode!


Als je na jouw stage aan de Assepoester Academy eenmaal begint aan die flitsende carrière in de modewereld, moet je natuurlijk wél weten wie jouw modecollega’s zijn en wat ze precies doen.
Deze mensen zijn allemaal werkzaam in de mode:


De Modeontwerper: Een modeontwerper bedenkt combinaties van stof, belijning, proportie, kleur en textuur. Hoewel het handig is als je als ontwerper kunt naaien en patroontekenen, is dat geen vereiste voor een succesvolle carrière. De meeste modeontwerpers hebben ervoor gestudeerd of liepen stage bij grote modehuizen en designers.

De patroontekenaar: Een patroontekenaar tekent vormen en maten van de delen van een kledingstuk. Dat kan op de ouderwetse manier met papier en potlood, of op de computer met een speciaal programma voor patroontekenen. Bij programma’s als Project Catwalk zie je ook wel dat de stof direct op een paspop wordt gedrapeerd en in elkaar wordt gezet. Patroontekenaars hebben bijna allemaal een opleiding gevolgd om de kneepjes van het vak te leren.

De kleermaker: Een kleermaker maakt kledingstukken op maat voor zijn klanten. Dat gebeurt vaak met pakken. Kleermakers leerden het vak vaak via een stage, van familieleden of op een school die zich daarin specialiseert.

De textielontwerper: Een textielontwerper houdt zich bezig met de ontwerpen van stoffen; de manier waarop een stof geweven is, maar ook de print. De stof wordt daarna gebruikt voor het in elkaar zetten van kledingstukken. De meeste textielontwerpers hebben een opleiding gevolgd in die richting en leerden het vak via een stage.

De stylist: Een stylist werkt met de eindproducten: hij of zij combineert kledingstukken, sieraden en accessoires, bijvoorbeeld voor modefotografie of modeshows. Stylisten worden ook wel ingehuurd door particulieren, om ze te voorzien van een goedgevulde garderobe. Er zijn stylisten die een opleiding richting fashion design hebben gevolgd; er zijn echter ook stylisten die van nature goed kunnen stylen.

De inkoper: Een inkoper werkt vaak voor een winkel en bepaalt welke kledingstukken er in die winkel komen te hangen. Dat kan voor een warenhuis, winkelketen of een boetiek zijn. De meeste inkopers volgen een studie in de richting van Textiel & Handel.

De coupeuse/naaister: Een coupeuse/naaister is gespecialiseerd in het op maat maken van vrouwenkleding: cocktailkleding, avondjurken, galajurken, broekpakken, trouwjurken, etc. Bij Assepoester zijn ze de reddende engeltjes!

De illustrator: Een illustrator maakt tekeningen en schilderijen van mode en kledingstukken voor commerciële doeleinden (bijvoorbeeld voor advertenties of voor modebladen). Belangrijkste Nederlandse voorbeeld: Piet Paris.

Het model: Een model draagt en showt kledingstukken op foto’s en tijdens modeshows.

Het doorpasmodel: Een doorpasmodel is een model dat speciaal gebruikt wordt voor het checken van de pasvorm van kledingstukken.

De modejournalist: Een modejournalist doet verslag van modeshows, beschrijft en geeft kritiek op nieuwe collecties en schrijft over modetrends.

De modeadviseur: Een modeadviseur adviseert haar klanten over kleuren en stijlen die het beste bij hem/haar passen.

De modefotograaf: Een modefotograaf schiet uiteindelijk de mooiste kiekjes van mode, gedragen door modellen. De bewuste foto’s worden vaak gebruikt in tijdschriften, kranten en advertenties.

De modeshow producent: Een producent van een modeshow organiseert de modeshows voor bepaalde designers of modehuizen en zorgt dat alles op rolletjes loopt.